Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Δόξα τω Θεώ

Σύνθεση:Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι:Ιάκωβος Καμπανέλλης
Ερμηνεία:Γιάννης Πουλόπουλος
Δίσκος:Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
Κυκλοφορία:1963

Στίχοι

Απ' το πρωί μες στη βροχή
και μέσα στο λιοπύρι,
για μια μπουκιά κι ένα ποτήρι
και δόξα τω Θεώ.

Πέτρα στην πέτρα ολημερίς
χτίζω και δε σε φτάνω
ήλιε μου πόσο είσαι πάνω
και δόξα τω Θεώ.

Παράθυρο για τ' όνειρο
κι αυλή για το σεργιάνι
ο ίσκιος σου να μη σε φτάνει
και δόξα τω Θεώ.

Επανεκτελέσεις

Πληροφορίες

Τραγούδι από τη θεατρική παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανέβηκε το 1963 στο θέατρο «Κοτοπούλη-Rex».

Σχετικά με την ερμηνεία του Μπιθικώτση, υπάρχει ένας αγγλικός δίσκος 45στρ (Parlophone DP 569), με την ετικέτα να λέει "℗ 1962". Μάλλον είναι λάθος, γιατί μπορεί ο Θεοδωράκης να άρχισε τις φωνοληψίες το 1962[1], η ηχογράφηση όμως με τον Μπιθικώτση έγινε περί τα τέλη του 1963 και κυκλοφόρησε ένα χρόνο περίπου αργότερα. Αιτία γι' αυτή την καθυστέρηση πρέπει να ήταν η κόντρα, που ξέσπασε εκείνο το διάστημα, μεταξύ της εταιρείας και του Πουλόπουλου: Ο δεύτερος θύμωσε επειδή τραγούδια από την παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων» ηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Μπιθικώτση και κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα με τον δικό του δίσκο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του να "πατώσουν". Έτσι ο δίσκος του Μπιθικώτση με το τραγούδι «Δόξα τω Θεώ» κυκλοφόρησε μόλις έφυγε ο Πουλόπουλος από την εταιρεία για να πάει στη νεοσύστατη τότε Lyra.

Ο Μπιθικώτσης η Παππά και ο Ξανθάκης στην ερμηνεία τους, στο δεύτερο κουπλέ λένε "Πέτρα την πέτρα ολημερίς" και στο τρίτο κουπλέ "ο ίσκιος σου να μη σε χάνει".

____________________________

[1] Γ. Μαλούχος, «Άξιος εστί», εκδ. Α. Α. ΛΙΒΑΝΗΣ, 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου