Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Κυρα-Γιώργαινα

Σύνθεση:Γιώργος Κατσαρός
Στίχοι:Πυθαγόρας
Ερμηνεία:Γιάννης Καλατζής - Λίτσα Διαμάντη
Δίσκος:Δίσκος 45στρ
Κυκλοφορία:1970

Στίχοι

Κυρα-Γιώργαινα, ο Γιώργος σου πού πάει;
Για πού το 'βαλε και πού το ξενυχτάει;
Έβαλε το σκούρο του,
άναψε το πούρο του,
μπήκε στο αμάξι του
και εντάξει του.

Ο Γιώργος είναι πονηρός
κι αυτά που λέει μην τα τρως
κι από τις έντεκα και μπρος
κυκλοφοράει για γαμπρός.

Κυρα-Γιώργαινα, σ' το λέω υπευθύνως:
Ο Γιωργάκης σου είν' ένας θεατρίνος.
Για δουλειά σού μίλησε,
πονηρά σε φίλησε,
η αυγούλα μύρισε
και δε γύρισε.

Επανεκτελέσεις

Πληροφορίες

Η πρώτη εκτέλεση του Καλατζή, την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε και στον προσωπικό του δίσκο. Ακούστηκε επίσης στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Ο τρελός της Πλατείας Αγάμων».

Για να προλάβω τυχόν απορίες, αναφέρω τρεις επανεκτελέσεις της Μαρινέλλας γιατί είναι διαφορετικές ηχογραφήσεις, με μικροδιαφορές στην ενορχήστρωση και στη συμμετοχή, ή όχι, χορωδίας.

Στην επανεκτέλεση του Μητροπάνου, τη Μαρινέλλα, που του κάνει τα σεκόντα, δεν την αναφέρει κανείς. Τολμάω πρώτος εγώ, με κίνδυνο να διαψευστεί δημοσίως το αφτί μου!

Όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι ακούστηκαν "ψίθυροι" ότι αναφερόταν στον χουντικό πρωθυπουργό Γιώργο Παπαδόπουλο. Η πραγματική ιστορία όμως έχει να κάνει με τον Κατσαρό και τον φίλο του, τον Πυθαγόρα[1]. Γιατί το "σκούρο" και το πούρο που λέει ο στίχος, προέρχονταν από τον Κατσαρό, που είχε σταματήσει το τσιγάρο και κάπνιζε πούρα, ενώ φορούσε σκούρο κουστούμι στη «Νεράιδα» που δούλευε τα βράδια. Ο Πυθαγόρας λοιπόν έπαιρνε τηλέφωνο τη Μιρέλα, τη γυναίκα του Κατσαρού και την πείραζε, λέγοντάς της "Κυρα-Γιώργαινα ο Γιώργος σου πού πάει; Για πού το 'βαλε και πού το ξενυχτάει;". Πάνω σ' αυτή την ατάκα και διανθισμένη με διάφορα υπονοούμενα απιστίας (πράγμα ασύμβατο βέβαια με τον οικογενειάρχη Κατσαρό) στηρίχθηκε όλο το σκωπτικό τραγουδάκι που έγινε παγκόσμιο σουξέ.

____________________________

[1] Ηρακλής Ευστρατιάδης, «Μια ιστορία... ένα τραγούδι», εκδ. Toubi's, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου