Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ROMANCERO GITANO

Σύνθεση:Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι:Οδυσσέας Ελύτης, Διάφοροι
Ερμηνεία:Αρλέτα
Κυκλοφορία:Οκτ 1978
Ετικέτα:Lyra SYLP 3730 (LP)
Εγγραφές

Romancero gitano

01. Του ανέμου και της παινεμένης

02. Η καλόγρια η τσιγγάνα

03. Η παντέρμη

04. Ο Αντόνιο Τόρρες Χερέντια στο δρόμο της Σεβίλιας

05. Ο θάνατος του Αντόνιο Τόρρες Χερέντια

06. Του πικραμένου

07. Χαμός από αγάπη

4 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

08. Μαργαρίτα μαγιοπούλα

(στχ Ιάκ. Καμπανέλλης)

09. Όμορφη πόλη

(στχ Γιάν. Θεοδωράκης)

10. Αφροδίτη (Νανούρισμα)

(στχ Μιχ. Κακογιάννης)

11. Αγάπη μου

(στχ Γιάν. Θεοδωράκης)

Πηγή: Ellinas®
Πληροφορίες

Από το οπισθόφυλλο του δίσκου:
«Στις αρχές του 1967 ο Οδυσσέας Ελύτης, που είχε μεταφράσει ήδη τα ποιήματα του Romancero Gitano (σ.σ. ποίηση Φ. Γ. Λόρκα), σκέφτηκε να αποδόσει απλά, εφτά από αυτά τα ποιήματα, κρατώντας μόνο τα ουσιώδη στοιχεία τους –βάζοντας και ομοιοκαταληξίες– ώστε να γίνουν τραγούδια. Για τα τραγούδια αυτά ο κατάλληλος συνθέτης ήταν ασφαλώς ο Μίκης Θεοδωράκης.

»Έτσι και έγιναν τα τραγούδια αυτά, που ο Μίκης Θεοδωράκης προόριζε για την Αρλέτα. Τον Μάρτη του 1967 άρχισαν οι πρόβες με την Αρλέτα και όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσουν οι ηχογραφήσεις τον Απρίλη.

»Η 21η Απριλίου 1967 όμως πρόλαβε και η δικτατορία απαγόρεψε τη μουσική του Θεοδωράκη και τον Θεοδωράκη τον ίδιο –και πολλά άλλα πράγματα.

»Οι ηχογραφήσεις αυτών των τραγουδιών δεν έγιναν τότε, αλλά η Αρλέτα συνέχισε να τα τραγουδά όλη την δικτατορία τόσο στην Ελλάδα, όπου μπορούσε, αλλά και στο εξωτερικό.

»Σήμερα μόνο η Αρλέτα, που συνοδεύει η ίδια τα τραγούδια στην κιθάρα της μαζί με το κιθαρίστα Βασίλη Ρακόπουλο, που σε διάφορα σημεία αυτοσχεδιάζει, αποφάσισε να ηχογραφήσει σε όλη την αρχική τους γνησιότητα αυτά τα τραγούδια από το Romancero Gitano. Και για να συμπληρωθεί ο δίσκος ηχογράφησε και άλλα τέσσερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που αγαπούσε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου