Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ

Σύνθεση:Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι:Διάφοροι
Ερμηνεία:Γιώργος Μούτσιος
Κυκλοφορία:1964
Ετικέτα:Lyra XLP 3503 (LP)
Είδος:Μουσική για το θέατρο
Εγγραφές

Πράξη πρώτη

01. Εισαγωγή - Πρόλογος [ορχ]

02. Τελάλημα - Καυγάς - τελάλημα (τραγούδι)

(κείμ. Ευγ. Σπαθάρης)

03. Σερενάτα του Νιόνιου [ορχ]

04. Είσοδος του πασά - Σουρούπωμα - Χορός της βεζυροπούλας [ορχ]

05. Χορός της μοιρασιάς [ορχ]

Πράξη δεύτερη

01. Κάτω στο ρέμα (τραγούδι)

(στχ Αλ. Σολωμός)

02. Νοσταλγικός και πολεμικός χορός του Καραγκιόζη [ορχ]

03. Χορός του Νιόνιου - Χορός των τριών Εβραίων - Χορός του μπαρμπα-Γιώργου - Είσοδος του Μεγαλέξανδρου - Σκότωμα του φιδιού - Έξοδος του Μεγαλέξανδρου [ορχ]

04. Μεγάλος χορός του Καραγκιόζη [ορχ]

05. Τελικός χορός - Επίλογος [ορχ]

Πηγή: Άγνωστη
Πληροφορίες

Σουίτα για δύο πιάνα και φωνή, έργο 6. Χορόδραμα σε δύο πράξεις που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1951 από το «Ελληνικό χορόδραμα», υπό την διεύθυνση της Ραλλούς Μάνου στο θέατρο «ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ - ΡΕΞ». Εδώ είναι η τρίτη (πλήρης, όπως λέει ο δίσκος) εγγραφή του έργου, για δύο πιάνα (Γιάν. Παπαδόπουλος - Αργ. Κουνάδης). Οι δύο προηγούμενες εγγραφές έγιναν το 1958: η πρώτη στη γαλλική Palladium («SIX IMAGES POPULAIRES / LE SERPENT MAUDIT», Palladium PAL 3001) με τα ορχηστρικά μέρη του έργου μόνο, και η δεύτερη στη Fidelity με τα δύο τραγούδια και ορισμένα από τα ορχηστρικά μέρη του έργου.

Τα ονόματα των στιχουργών δεν αναφέρονται στον δίσκο. Του μεν Σπαθάρη στο «Τελάλημα» το πήρα από τον δίσκο της Fidelity, που ανέφερα προηγουμένως, του δε Σολωμού στο «Κάτω στο ρέμα» το πήρα από τον δίσκο με την νεότερη μετεγγραφή του έργου που κυκλοφόρησε το 1978. (Το δεύτερο τραγούδι έχει κυκλοφορήσει και με τον τίτλο «Άρια για το φιδάκι» σε διάφορες νεότερες επανεκδόσεις. Σε ορισμένες από αυτές μάλιστα, όπως στον δίσκο «ΝΕΟ ΚΥΜΑ: ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ», αναφέρεται ως στιχουργός ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά μάλλον δεν είναι σωστό.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου