Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Αθήνα

Σύνθεση:Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι:Νίκος Γκάτσος
Ερμηνεία:Νάνα Μούσχουρη - Χορωδία
Δίσκος:ΕΛΛΑΣ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
Κυκλοφορία:1961

Στίχοι

Μ' άσπρα πουλιά και σύννεφα
τον ουρανό θα ντύσω
και τ' όνομά σου αθάνατο
στην πέτρα θα κεντήσω.

Στο περιβόλι του Μαγιού
θα μπω για να διαλέξω
δάφνη, μυρτιά κι αμάραντο,
στεφάνι να σου πλέξω.

Αθήνα, Αθήνα,
xαρά της γης
και της αυγής
μικρό, γαλάζιο κρίνο.
Κάποια βραδιά
στην αμμουδιά
κοχύλι σου θα μείνω,
xαρά της γης
και της αυγής
μικρό, γαλάζιο κρίνο.

Επανεκτελέσεις

Πληροφορίες

Από το γερμανικό ντοκυμαντέρ «Griechenland, das land der träume» (Ελλάς, η χώρα των ονείρων) του Wolfgang Müller-Sehn.

Η ηχογράφηση με τη Μούσχουρη διαρκεί συνολικά πάνω από πέντε λεπτά, αλλά στους δίσκους που υπάρχει, έχει περάσει από διάφορα στάδια κοπτορραπτικής. Έτσι, στην πρώτη κυκλοφορία του 1961 που ήταν σε δίσκο 45στρ EP, πιθανόν λόγω χώρου, έκοψαν την εισαγωγή, γύρω στο ένα λεπτό.

Την επόμενη χρονιά το έργο κυκλοφόρησε σε νέα μορφή, όπου ο Χατζιδάκις πρόσθεσε κι άλλα ορχηστρικά μέρη και το χώρισε με διαφορετικό τρόπο. Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν και την «Αθήνα», η εισαγωγή της οποίας μπήκε ως ανεξάρτητο κομμάτι στην αρχή του δίσκου, ενώ από το Χορωδιακό μέρος με τη Μούσχουρη κόπηκε η επανάληψη του ρεφρέν που έλεγε στο τέλος, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διάρκεια του τραγουδιού στα τριάμισι περίπου λεπτά, από τεσσεράμισι που ήταν στον δίσκο του 1961.

Το 1964 ο Χατζιδάκις παρουσίασε την ολοκληρωμένη μορφή του έργου[1], χωρίζοντάς το σε δύο ενότητες «Η Γη» και «Το Αιγαίο». Η «Αθήνα» είναι στο τέλος του πρώτου μέρους, μαζί με την εισαγωγή της, η οποία και πάλι όμως αναφέρεται σαν ξεχωριστή εγγραφή, με τίτλο «Εφηβικό φεγγάρι». Στην ουσία, πρόκειται για συρραφή της εισαγωγής και του Χορωδιακού μέρους με τη Μούσχουρη, όπως κυκλοφόρησαν στον δίσκο του 1962, οπότε η διάρκεια έφτασε πάλι τα τεσσεράμισι λεπτά (ένα λεπτό η εισαγωγή συν τριάμισι λεπτά το κομμένο Χορωδιακό μέρος).

Αυτή η τελευταία "εκδοχή" μπήκε αργότερα και στη συλλογή «Η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ 2» του 1971.

____________________________

[1] Απόσπασμα από το σημείωμα του Χατζιδάκι στο LP: "... Ευτύχημα είναι ότι η FONTANA που είχε αγοράσει το σάουντ τρακ της ταινίας κατενόησε την ιδιαίτερη σημασία της μουσικής μου, και μου 'δωσε τελευταία την ευκαιρία να ξανασυνδέσω τα μέρη της σε μια οριστική και διάφορη σειρά απ' αυτή που είχε στην ταινία, έτσι που να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη κι ολοκληρωμένη μορφή μουσικού έργου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου